Kako izgleda pregled vida te koliko često ga treba obavljati? Komentiraj

Redovita  kontrola vida od ključne je važnosti, bez obzira na dob ili način života. Važnost pregleda  kreće već od vrtićke dobi gdje je bitno obaviti pregled kako bi se isključile pogreške vida (kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam), škiljavost (strabizam), slabovidnost.

Takvim ranim pregledima vida možemo djelovati na vrijeme te uočene pogreške staviti pod kontrolu.

Osobito je važno kod nositelja naočala ili kontaktnih leća obavljati preglede vida barem jednom godišnje ili češće prema potrebi. Kontrola kod samih nositelja naočalnih pomagala je bitnija jer redovitim kontrolama možemo pravovremeno uočiti promjene.

Postoji niz testova koji se provode te su ključni za ispravan pregled.

U nekoliko faza bi mogli podijeliti i opisati taj niz:

  1. Anamneza je povijest bolesti ključnih za vid koji su povezani osobom ili njezinom obitelji. Skupom različitih pitanja saznajemo bitne odgovore, a to su: bolesti u obitelji, vrsta posla i sama specifičnost (izloženost) te da li osoba nosi naočale ili kontaktne leće ili je imala ozljedu i udarac ili operativni zahvat.
  1. Digitalno određivanje dioptrije ili autorefraktomerija određuje nam približnu odnosno okvirnu jakost dioptrije koja nam pomaže za daljnji dio testova. Također određuje nam i određene parametre koji su bitni u daljnjoj izradi ili preporuci kontaktnih leća.
  1. Test vidne oštrine nam govori koliko jasno možemo vidjeti s neke udaljenosti. Odnosno vidna oštrina je sposobnost vida da jasno vidi dvije odvojene točke.
  1. Refrakcija je najbitniji dio koji nam rezultira korekcijom za propisivanje naočalnih pomagala. Test se izvodi na udaljenost od 5 do 6 m te se pomoću probnog okvira i probnih stakalaca utvrđuje i korigira dioptrija čitajući optotipove s poretkom od većih prema manjima. Odgovarajućim pitanjima klijent nam potvrđuje ispravnost korekcije te još ispitujemo ponajprije monokularno (jedno oko) zatim binokularno (oba oka). Za točniju korekciju klijent se još sa probnim okvirom “prošeta” i stekne odmah dojam točnosti same korekcije.

Navedenim činjenicama možemo zaključiti kako je redoviti pregled vida sastavni dio brige o svome zdravlju. Također je bitno napomenuti da je važno čuvati stare nalaze zbog anamneze koja može olakšati ili usmjeriti samu kontrolu vida. Stoga se naručujte na kontrole redovito i vodite brigu o svome zdravlju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

VAŠA KOŠARICA

close

Prijavite se na newsletter