10 jednostavnih savjeta za zdravlje vaših očiju

Oči i zdrav vid sastavni su dio našeg zdravlja te je iznimno važno dobro se brinuti za njih. Ako vam se dogodi da ozlijedite ruku, primjerice, ugledat ćete na njoj modricu i osjetiti bol, ali to je vrlo rijetko slučaj s očima. U početku, ako s vašim očima nešto nije u redu, velike su šanse da nećete niti primijetiti znakove oštećenja ili bolesti, što može samo pogoršati stanje. 

Upravo je zato važno pravilno se brinuti za njih i redovito ih pregledavati. Tako možete na vrijeme uočiti potencijalne probleme ili ih pak u potpunosti spriječiti.

U nastavku vam donosimo 10 sjajnih savjeta kako očuvati zdravlje svojih očiju i dugoročno ih zaštititi!

Saznajte više o obiteljskoj povijesti očnih bolesti

Veliki broj očnih bolesti i stanja je nasljedan, stoga je važno znati ima li netko u vašoj obitelji oftalmološku dijagnozu s kojom niste upoznati. Otvoreno razgovarajte s bližim članovima obitelji jer upravo to će vam pomoći utvrditi postoji li ikakav rizik za razvoj bolesti očiju.

Osigurajte kvalitetnu rasvjetu

Današnje tržište prepuno je jeftinih rasvjetnih tijela koja pružaju neprikladnu rasvjetu te tako uzrokuju zamor i bol u očima, a nerijetko i glavobolju. Osim toga, loša osvijetljenost prostorija može negativno utjecati na produktivnost i generalno raspoloženje. Kako biste zaštitili svoje oči i cjelokupno zdravlje, pobrinite se da je vaša rasvjeta optimizirana za prostorije u kojima boravite, odnosno da pruža dovoljno svjetline.

Osigurajte kvalitetnu prehranu

Jeste li znali da prehrana igra veliku ulogu u održavanju očnog zdravlja? Namirnice poput zelenog lisnatog povrća, jaja, orašastih plodova i cjelovitih žitarica pomažu u prevenciji nekih očnih bolesti. Osim toga, dokazano je i da riba bogata omega-3 masnim kiselinama također nosi velike dobrobiti za vid. A ako niste najveći obožavatelj ribe, omega-3 masne kiseline lako možete pronaći u lanenom ulju i ulju sjemenki crnog ribiza.

Vodite računa o zdravoj tjelesnoj težini

Općepoznato je da višak kilograma povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. No jeste li znali da dijabetes može dovesti do dijabetičke bolesti oka, glaukoma, te naposljetku i potpunog gubitka vida? Prilagodbom životnog stila i prehrambenih navika ne samo da ćete smanjiti vjerojatnost oboljenja od dijabetesa tipa 2, već ćete i preventivno zaštititi zdravlje vaših očiju.

Uložite u kvalitetan monitor

Ako zbog posla velik dio dana provedete pred računalom, savjetovali bismo vam da se dobro raspitate prilikom kupnje računala i uložite u kvalitetan monitor. Naime, dugotrajno gledanje u monitor loše kvalitete uzrokuje polagano, ali značajno oštećenje vida.

Odbacite pušenje ili pak nemojte niti započinjati

Osim što je opasno za cjelokupno zdravlje, pušenje je također iznimno štetno za vid. Jeste li znali da postoji dokazana poveznica između pušenja i gubitka vida? Ako ste pušač, najbolje što možete napraviti za svoj vid jest prestati pušiti, a ako niste – nikada niti započeti.

Kvalitetne sunčane naočale

Osim što su izvrstan modni dodatak, sunčane naočale imaju jedan još važniji zadatak, a to je zaštita očiju od štetnog djelovanja sunčeve svjetlosti. Ultraljubičasto zračenje nije opasno samo za kožu, već i za vaše oči. Stoga je važno odabrati kvalitetne sunčane naočale koje će blokirati od 99-100 % UV-A i UV-B zračenja.

Odmorite oči s vremena na vrijeme

Ako velik dio dana provodite pred ekranom ili pak usredotočeni na jedan zadatak, može se dogoditi da prestanete treptati, što će dodatno umoriti i osušiti vaše oči. Savjetovali bismo vam da ponekad jednostavno zatvorite oči i uzmete kratku pauzu od rada kako biste odmorili oči od stalnog naprezanja.

Temeljito perite ruke i kontaktne leće

Ako nosite kontaktne leće, vrlo je važno dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom svaki put kada leće skidate ili stavljate. To je jedan od najjednostavnijih, ali i najučinkovitijih načina da se spriječi razvoj infekcija oka. Leće je također potrebno redovito čistiti posebnom otopinom koja će s njih ukloniti sve nečistoće i mikroorganizme.

Ne zaboravite na redovne preglede očiju!

Ako trenutno nemate nikakve očne tegobe i smatrate da imate dobar vid, posjet oftalmologu je zapravo jedini način da se u to zaista uvjerite. Bez ustručavanja se obratite stručnjacima Optike JO-JO za temeljit pregled očiju. Ako postoje znakovi oštećenja ili bolesti, pomoći ćemo vam pronaći savršeno rješenje uz koje ćete vratiti oštrinu vida i očuvati zdravlje očiju.

VAŠA KOŠARICA

close

Prijavite se na newsletter