Što su polarizirane leće?

Čudo i ljepota sunca mogu se brzo zaboraviti kad vas privremeno zaslijepi njegov odsjaj. 

Zrake sunčeve svjetlosti koje izravno udaraju u oči su dosadne, smanjuju vidljivost i potencijalno opasne.

Svjetlost se obično raspršuje jer se pod različitim kutovima odbija od neravne površine objekta.  

Ukoliko  je površina glatka, kao kod mirne vode ili ravne površine, svjetlost se reflektira pod jednim kutom – direktno u naše oči. To je ono što znamo kao blještavilo.

Srećom, današnje sunčane naočale  mogu se modificirati tehnikom koja se naziva polarizacija kako bi se smanjio odsjaj svjetlosti i poboljšao vid i sigurnost na suncu.

Polarizirane leće imaju poseban kemijski sastav koji filtrira svjetlost. Kemijske molekule poredane su posebno kako bi spriječile dio svjetlosti da prolazi kroz leću. Zamislite to kao mini roletu koja visi ispred prozora. Može se vidjeti samo svjetlost koja prolazi kroz otvore.

Na polariziranim sunčanim naočalama filtar stvara vertikalne otvore za svjetlost. To znači da kroz te otvore mogu proći samo svjetlosne zrake koje se vertikalno približavaju vašim očima. Leće će blokirati sve vodoravne valove svjetlosti koji se odbijaju npr. od površine vode, ceste ili sjajne haube automobila.

Kao rezultat, slika koju vidite s polariziranim lećama nešto je tamnija nego inače, ali predmeti izgledaju oštrije i jasnije, a pojedinosti je lakše vidjeti. Ljudi koji dugo koriste polarizirane sunčane naočale često kažu da su manje umorni nego obično, nakon višesatne borbe sa odsjajem sunca. 

Polarizirane leće odličan su izbor za aktivnosti poput vožnje, pecanja i raznih sportskih aktivnosti. Razlog tomu je što polarizirane leće mogu pomoći u smanjenju odsjaja od ceste, vode i snijega.

Sa polariziranim lećama možete imati poteškoća s prikazom slika na LCD zaslonima – poput kontrola nadzorne ploče automobila, bankomata bankomata, mobitela i nekih satova.

Važno je imati na umu da ako su vaše sunčane naočale označene kao da blokiraju sunčeve štetne ultraljubičaste (UV) zrake, ne znači da su i polarizirane. Polarizirane leće bit će označene kao takve.

VAŠA KOŠARICA

close

Prijavite se na newsletter